home » projecten

Domotica in Serviceflat Lindenhoven

HS engineering begeleid samen met WENQ Dienstverleners in Techniek het bestuur van serviceflat Lindenhove (Apeldoorn) bij de keuze en implementatie van een universele infrastructuur met geïntegreerde diensten.


De serviceflat
Het complex (geopend in 1973) omvat 180 appartementen voor 50-plussers. In het centrale gedeelte bevinden zich de ontvangstruimte met receptie en een recreatiezaal. De eigenaren van de appartementen vormen een Vereniging Van Eigenaren (VVE). Het bestuur van de vereniging berust bij een professionele bestuurder.

Bewoner staat voorop
Doel van het project is de aanleg van een uniforme infrastructuur (TCP/IP-netwerk) om integratie van alle technieken in de toekomst te waarborgen en misinvesteringen door aanleg van steeds dienstgebonden infrastructuur te voorkomen. In het domoticasysteem zullen de aspecten welzijn, zorg en veiligheid worden gefaciliteerd, bezien vanuit het oogpunt van de bewoner. De techniek wordt aangepast aan de bewoner en niet andersom. Daarnaast is de uniforme infrastructuur (TCP/IP netwerk) ook geschikt voor het integreren van toekomstige techniek. Hierdoor kan het domoticasysteem met de tijd mee groeien.

Vier fasen
HS engineering en WENQ voer(d)en het project in vier verschillende fasen uit. Fase één van het project is in het eerste kwartaal van 2010 afgerond en omvatte de quickscan domotica. Eind 2010 werden de tweede en derde fase afgerond. Deze omvatten de uitrol van de volledige infrastructuur naar de meterkasten van de woningen. Essentieel is het neerzetten van een solide en open netwerk, afgestemd op de individuele behoeften van ouderen. ‘Domotica moet naadloos, pijnloos en probleemloos zijn’. Bij toepassingen voor ouderen gaat de aandacht vooral uit naar de functies op het gebied van zorg, communicatie, comfort, veiligheid en energie. Ook werd het IP-touchscreen (aanraakscherm) in de woningen met geïndividualiseerde functies geïmplementeerd. Dit scherm is geschikt voor het koppelen en eenvoudig bedienen van alle toegepaste domoticavoorzieningen in de woning en gebouw. Tevens kunnen diensten als maaltijdservices, zorgcontact etc. worden geïntegreerd.
De laatste fase staat gepland voor 2013. In deze fase worden de rookmelders geïmplementeerd, met selectieve doormelding naar bijvoorbeeld buren of bewoners van een deel van het gebouw. Op deze wijze zullen de vluchtwegen voor de bewoners van rookdetectie worden voorzien. Dit om vroegtijdige signalering mogelijk te maken, zonder dat er paniek ontstaat door volledige alarmering.

Voordelen uniform netwerk
Het gebruik van een open netwerk ten behoeve van woningautomatisering en domotica is zeer innovatief. Op dit moment zijn er meerdere aanbieders die de stap naar domotica over IP hebben gezet. Zij gebruiken hiervoor echter een gesloten platform. Hierdoor worden andere dienstenaanbieders beperkt in hun mogelijkheden, of dienen zij weer een nieuwe infrastructuur aan te leggen voor hun dienst. Voordelen van een uniform netwerk zijn:

 • Eenvoudige netwerkinfrastructuur.
 • Diensten en apparatuur op basis van het TCP/IP protocol kunnen nu en in de toekomst worden toegevoegd. Het systeem kan met de tijd 'meegroeien'.
 • Eenvoudige montage.
 • Bewezen kwaliteit.
 • Integreerbaar met bestaande installaties.
 • Integreerbaar met CRM, ERP of andere back-office systemen.
 • Modulaire opbouw, dus eenvoudig uitbreidbaar.
 • Geschikt voor nieuwbouw én renovatie.
 • Service op afstand mogelijk voor beheer of analyse.
 • Lagere onderhoudskosten.
 • Goedkoper dan het gebruik van verschillende deelsystemen.
 • Het systeem faciliteert in mogelijkheden en wordt gebouwd vanuit de behoefte van de bewoner.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over dit project of wilt u weten wat HS engineering voor u kan betekenen? Neem dan contact op via 0412 697 886 of vul het contactformulier in.